rownanie proste
sla: co z tym?
x2 + 4 = 0
?
5 lut 22:37
Ajtek:
x
2=−4 wniosek

.
5 lut 22:39
sla: x=2 i x=−2
?
5 lut 22:39
Ajtek:
A skąd
5 lut 22:39
Ajtek:
Podstaw i sprawdź

.
5 lut 22:40
sla: no nie pasuje,
wiec co ma byc? brak rozwiazan?
5 lut 22:41
Ajtek:

.
5 lut 22:42
Janek191:
x2 + 4 = 0
x2 = − 4
x2 = 4 i2
x = − 2i lub x = 2i , gdzie i jest jednostką urojoną ( i = √−1 )
5 lut 22:42
sla: byla jakas zasada cos pamietam,
ze jak jest plus w rownaniu to odrazu widac ze nie ma rozwiazan?
czy jak to szło? mozesz mi wytlumaczyc?
5 lut 22:43
Ajtek:
Masz sumę liczby nieujemnej x2 dla x∊R i dodatniej 4, zatem to zawsze jest >0
5 lut 22:44
Janek191:
To równanie ma rozwiązanie w zbiorze liczb zespolonych − jak wyżej
5 lut 22:45
sla: chodzi mi o rzeczywiste
jakos jasniej sie da?
zawsze jak jest plus i liczba to nie ma rozwiązań?
5 lut 22:46
Ajtek:
Jeżeli masz x
2+a i a>0 to nie ma

.
Możesz mieć pułapkę postaci, np. x
2+(−4)=0 i wtedy masz rozwiązania

.
5 lut 22:48