Wyznaczyć granicę ciągu
Qwertrt7: Wyznaczyć granicę ciągu :
lim n−>inf n−tego stopnia pierwiastek z √3n+sinn
domyslam sie ze chodzi o tw 3 ciagow ale nie moge dobrac ich w zaden sposob
5 lut 22:14
Janek191:
an = n√3n + sin n ?
5 lut 22:17
asdf: =
lim
n→∞ (3n + sin(n))
1/n =
∞0
= lim
n→∞ e
1/n*ln(3n+sin(n)) =
| | 1 | |
elimn→∞ |
| * ln(3n+sin(n)) = |
| | n | |
| | 1 | |
eΔ, gdzie Δ = limn→∞ |
| * ln(3n+sin(n)) |
| | n | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | ln(3n+sin(n)) | | ∞ | |
Δ = limn→∞ 1/n*ln(3n+sin(n)) = limn→∞ |
| = [ |
| ] i teraz |
| | n | | ∞ | |
de'hospitalem
5 lut 22:20
Qwertrt7: a ograniczyc z 2 stron przez n
√3n −>1 n
√6n−> gdzie pierwszy jest mniejszy(rowny) od
tego a drugi wiekszy (rowny)
5 lut 22:23
Janek191:
Ta granica jest równa 1
5 lut 22:23
Krzysiek: dokładnie tw. o trzech ciągach i granica to 1.
Żaden de l'Hospital jak mamy do czynienia z granicą ciągu!
5 lut 22:24
Qwertrt7: no wiem ze 1 tylko chodzi o sposob

czy takie ograniczenie moze byc jak podalem z 2 stron, n
przed pierwiastkiem − chodzi o stopien pierwiastka
5 lut 22:25
Qwertrt7: no wlasnie, de l'Hopsital nie mial tu sensu, tak mi sie zdawalo
5 lut 22:25
Krzysiek: nie może być takie ograniczenie bo jest nieprawdziwe (dolne)
ale może być takie: 3n+sin(n)≥3n−n=2n
5 lut 22:28
Qwertrt7: twoje rozumiem ale
3n+sin(n)≥3n czyz nie tak ?
5 lut 22:30
Krzysiek: nie. bo sin(n) może przyjmować wartość ujemną.
5 lut 22:30
Qwertrt7: racja, dzieki !
5 lut 22:31