zadanie z kontekstem realistycznym
Oliwka552:

przez bloczek zamontowany na wysokości 8 m nad ziemia przerzucona jest lina. Do jednego końca
liny przymocowane jest wiadro a do drugi koniec liny znajdujący się na wysokości 2 m nad
ziemia trzyma w dłoniach robotnik,robotnik stoi w odległości 4,5 m od wiadra
a) oblicz długość liny
b) oblicz na jakiej wysokości znajdzie się wiadro jeżeli robotnik trzymający na wys. 2 metrów
przesunie się o 3,5 m w kierunku pokazanym na rysunku.
odp a)15,5 b)2,5
5 lut 22:08
Oliwka552: ?
6 lut 18:05
Oliwka552: Pomóżcie, bardzo proszę.
6 lut 18:26
Oliwka552: pierdolę takie forum gdzie nie potrafią rozwiązać zadania
6 lut 19:23
Hupan:

v=3,5
a=4,5
x=7,5
a)
(8−2)
2+(4,5)
2=(7,5)
2
7,5+8=15,5
b)
6
2+(4,5+3,5)
2=10
2
15,5−10=5,5
8−5,5=2,5
11 sty 20:49