rachunek prawdopodobieństwa - wzór bayesa
Adriana: W urnie jest 5 kul białych i 7 kul czarnych. Z urny wylosowano dwie kule i, nie oglądając ich,
wyrzucono je, a następnie wylosowano kulę trzecią.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie pierwsze kule były różnobarwne, jeśli trzecia wylosowana
kula była czarna?
Oznaczyłam zdarzenia jako:
B− wylosowano czarną kulę w 3 losowaniu
A1−wylosowano różnobarwne kule w dwóch pierwszych losowaniach
A2−wylosowano dwie białe kule
A3−wylosowano dwie czarne kule
Obliczyłam prawdopodobieństwa tych zdarzeń:
A1=35/66 A2=10/66 A3=21/66.
Podstawiam do wzoru na wzór Bayesa − P (A1|B), ale nie wychodzi mi dobrze. Wynik to 3/8.
Czy mógłby mnie ktoś nakierować?
5 lut 22:02
Adriana: Bardzo pomogłoby mi chociaż wskazanie czy to jest wzór bayesa? czy zwykłe prawdopodobieństwo
całkowite?

serdeczne dzięki za każdą wskazówkę!
5 lut 22:25