matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie
Maciek:
Więdząc że: x>0 i x
2
+1/x
2
=14 oblicz x
6
+1/x
6
5 lut 21:25
Alfa:
1
x
2
+
= 14 /
3
x
2
1
(x
2
+
)
3
= 2744
x
2
1
1
1
x
6
+ 3*x
4
*
+ 3*x
2
*
+
= 2744
x
2
x
4
x
6
1
1
x
6
+ 3*x
2
+ 3*
+
= 2744
x
2
x
6
1
1
x
6
+ 3(x
2
+
) +
= 2744
x
2
x
6
1
x
6
+ 3*14 +
= 2744
x
6
dokończ
5 lut 21:38
Maciek:
Dzięki
5 lut 21:50