12
qu: W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy 7/2. Wykaż, że wysokość
poprowadzona wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których stosunek
jest równy 49/4.
5 lut 21:23
Alfa:

| | a | | 7 | | x | | 49 | |
dane: |
| = |
| teza: |
| = |
| |
| | b | | 2 | | y | | 4 | |
wysokość dzieli trójkąt prostokątny na trójkąty podobne, więc:
| x | | | | 7h | | 7 | | 49 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| y | | | | 2 | | 2h | | 4 | |
cbdw
5 lut 21:58
qu: bardzo czytelnie to zrobiłeś, najtrudniej wpaść na właściwy sposób
Dzięki
5 lut 22:09