Planimetria
Oliwka552: Wymiary prostokątnej działki o powierzchni 96 arów różnią się o 43 metry. Właściciel działki
zamierza posadzić drzewa wzdłuż wszystkich boków działki, przy czym planuje posadzić drzewo w
każdym z czterech narożników działki, wzdłuż krótszych boków działko drzewa mają być posadzone
co 5 metrów a wzdłuż dłuższych co 8 metrów. Ile drzew planuje posadzić właściciel działki?
5 lut 21:13
Mila:
96a=96*100 m2=9600 m2
x− szerokość działki
x+43− długość działki
x*(x+43)=9600
x2+43x−9600=0
licz dalej
5 lut 21:27
Oliwka552: no i własnie tak liczyłam i mi nie wychodzi.
5 lut 21:53