Funkcja liniowa POMOCY!!!
koko: Punkt A(2a, −b) oraz B(−3a, b+1) należą do wykresu funkcji liniowej f, opisanej wzorem f(x)=
−x+3
a) Oblicz a i b
5 lut 21:09
Ajtek:
Zatem mamy układ równań do rozwiązania.
−b=−(2a)+3
b+1=−(−3a)+3
5 lut 21:12
5-latek: Przede wszystkim to nalezy wiedziec ze f(x)=y wiec nasza funkcje mpzemy zapisac tak
y=−x+3
jesli punkt nalezy do wykresu funkcji to spelnia jej rownanie . Podstawiamy wspolrzedne
punktuA i B do rownania i dostaniemy uklad rownan do rozwiazania
{−b=−2a+3
{b+1=−(−3a)+3 i rozwiaz to
5 lut 21:18
5-latek: To jak tak dlugo pisalem ?
5 lut 21:19
Ajtek:
Na to wychodzi

.
5 lut 21:21