Oblicz
Magda: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego ściana boczna ma wysokość h i
jest nachylona do podstawy pod kątem \alpha
5 lut 20:32
dero2005:
a = 2hcosα
H= hsinα
| | a2H | | 4 | |
V = |
| = |
| h3sinαcos2α |
| | 3 | | 3 | |
5 lut 20:42
bezendu:
|FG|=hcosα
P
p=(2hcosα)
2
P
p=4h
2cos
2α
|EF|
2=h
2−|FG|
2
|EF|
2=h
2−(hcosα)
2
|EF|
2=h
2−h
2cos
2α
|EF|
2=h
2(1−2cos
2α)
|EF|=h
√1−2cos2a
| | 1 | |
V= |
| *4h2cosα*h√1−2cos2α |
| | 3 | |
5 lut 20:44
Magda: dzięki wielkie
5 lut 20:45
zawodus: bezendu niepotrzebnie u ciebie we wzorze 2cos2α
5 lut 20:49
zawodus: ta dwójka jest źle (jej po prostu tam nie ma)
5 lut 20:50
bezendu: w której linijce ?
5 lut 20:51
zawodus: 4 od dołu
5 lut 20:55
Mila:
Bezendu masz tam błąd, coś źle zobaczyłeś, bo wcześniej ładnie.
Powinno być po wyłączeniu h
2
|EF|
2=h
2(1−cos
2α)=h
2sin
2α
|EF|=h sinα
5 lut 20:56
bezendu:
poprawiam:
|EF|
2=h
2(1−cos
2α)
|EF|=h
√1−cos2α
| | 1 | |
V= |
| *4h2cosα2*h√1−cos2α |
| | 3 | |
5 lut 20:56
bezendu:
Zaraz dojdę do rozwiązania
Mili
| | 4h3cos2√sin2α+cos2α−cos2α | |
V= |
| |
| | 3 | |
Czyli wyszło ok, ale czy ta wersja z 20:56 też by się nadała na ostateczny wynik ?
5 lut 21:03
Mila:
Mogła by być, w cos2 brak α ,ale wszyscy by się zdziwili, że nie wiesz jak inaczej zapisac (1
− cos2α)
5 lut 21:08
bezendu:
W sumie najprostsza postać to ta którą Ty podałaś.
Głupie pytanie z mojej strony. Dziękuję.
5 lut 21:11
Mila:
Wcale nie głupie pytanie. Masz rozwiać wszystkie wątpliwości.
5 lut 21:16