POCHODNE CZĄSTKOWE
EWELINA: Mam problem z tym przykładem:
z=x*sin(x2 *y)
nie wiem czy jak występuje samo x to trzeba zastosować wzór na mnożenie czy nie?
5 lut 20:29
Krzysiek: zależy po czym różniczkujesz jak po 'y' to wtedy 'x' to stała i możesz ją wyciągnąć przed znak
pochodnej.
Ale oczywiście jak skorzystasz ze wzoru na pochodną iloczynu to wynik będzie ten sam.
5 lut 20:31
EWELINA: dz/dx = 1 * sin (x2 * y) + x * cos (x2 * y) * 2xy
dz/dy = 0 * sin (x2 * y) + x * cos (x2 * y) * x2
ja rozumiem to tak...czy jest to wporządku?
5 lut 20:35
Krzysiek: tak
5 lut 20:36
EWELINA: dziekuje bardzo za pomoc
5 lut 20:37
EWELINA: z= y* e
2x+xy
dz/dx= 0 * e
2x+xy + y * e
2x+xy * (2+y)
dz/dy = 1* e
2x+xy + y * e
2x+xy * x
prosze o sprawdzenie tego przykładu
5 lut 20:42
5 lut 20:46
EWELINA: dziekuje bardzo za pomoc
5 lut 20:47
EWELINA: a w tym programie można ustawic pochodne czastkowe 2 rzędu?
5 lut 22:11
Krzysiek: tam prawie wszystko można obliczyć
dopisz po przecinku kolejną zmienną
czyli masz: D[f(x,y),x,y]
jak chcesz policzyć f''xx to możesz wpisać: D[f(x,y),{x,2}]
5 lut 22:23