123
qu: Wśród stożków o sumie długości wysokości i tworzącej równej 6 dm znajdź ten, który ma
największa objętość.
5 lut 20:24
zawodus: No to piszesz wzór na objętość stożka.
5 lut 20:32
qu: V= 1/3 π r2 h
h+l=6
nie wiem jak r wyznaczyć
5 lut 20:34
Mila:
h+l=6
l=6−h, h<6
l
2=h
2+R
2
R
2=l
2−h
2
R
2=(6−h)
2−h
2
R
2=36−12h
| | π | |
V= |
| (36h−12h2) funkcja ma maksimum w wierzchołku paraboli |
| | 3 | |
| | π | | 3 | | 3 | |
V= |
| (36* |
| −12*( |
| )2) oblicz |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
R=3
√2
5 lut 20:43
qu: Dziękować
5 lut 20:56
Mila:
5 lut 20:57
qu: obliczyłem chyba trochę inaczej r i wyszło 6 pierwiastek z 2
r2 = l2−h2
4,52 − 1,52=
81/4 − 9/4 =
72/4=
6√2
gdzieś jest błąd ?
5 lut 21:10
Mila:
72:4=18
r=√18=√9*2=3√2
5 lut 21:13
qu: jak zwykle w najprostszych obliczeniach błąd.
5 lut 21:21
Mila:
Zdarza się.
5 lut 23:14