| 1 | 1 | |||
Wykaż, że jeżeli A,B ⊂ Ω oraz P(A)= | i P(B)= | , to | ||
| 4 | 3 |
| 1 | 7 | ||
≤ P(A∪B) ≤ | |||
| 3 | 12 |
| 1 | ||
P(B−A)≥ | ||
| 12 |
| 1 | ||
P(A∩B)max = | ||
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
P(A∪B) = | + | − | ||||
| 4 | 3 | 4 |
| 1 | ||
P(A∪B)min= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
P(A∪B) = | + | −0 | ||
| 4 | 3 |
| 7 | ||
P(A∪B)max= | ||
| 12 |
| 1 | 7 | ||
≤ P(A∪B) ≤ | |||
| 3 | 12 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
P(B−A)=P(B)−P(A∩B)max ⇒ P(B−A)min= | − | ⇒ | ||||
| 3 | 4 | 12 |
| 1 | ||
P(B−A)≥ | ||
| 12 |