wyrażenia algebraiczne
patrycja : mam taki przykład jak go rozwiązać

podstawiłam pod x −
√2 bo tak mam w poleceniu, wyliczyłam
to i sprowadziłam do stanu bez nawiasu, nie wiem co zrobić z tmi pierwiastkami, jak je
pomnożyć

najpierw podnieść do danej potęgi czy jak

: 3
√3x
3−2
√3x
2−(5
√3x+2
√3)=
5 lut 19:59
5-latek: MOze napisz cale zadanie co masz zrobic OK?
5 lut 20:02
patrycja : oblicz wartość wyrażenia algebraicznego dla x∊{−√2,−1,2
a)3√3x3−2√3x2−(5√3x+2√3)
b)x2−3x2+x√2
5 lut 20:15
patrycja : czekam na jakąś pomoc
5 lut 20:24
Kamix: W miejsca iksów podstawiasz kolejno −√2,−1,2 ; )
5 lut 20:31
5-latek: Patrycja zapis x∊{−√2,−1,2} oznacza ze x=−√2 i x=−1,2 i jak napisal kolegawyzej nalezy w
miejce x w rownaniu wstwic raz −√2 i obliczyc a potem (−1,2)
np dla a) i x=−√2 bedzie to wygladalo tak
3√3*(−√2)3−2√3*(−√2}2 −5√3*(−√2)+2√3
Teraz (−√2)3= (−√2)*(−√2)*(−√2)=2*(−√2)=−2√2
5 lut 20:58
5-latek: W przedostatniej linijce oczywiscie ma byc ......−(5√3*(−√2)+2√3)
5 lut 21:00