suma szeregu
Song: Oblicz dla danego |x|<1 sumę szeregu nieskończonego:
| | 1*x | | 1*x2 | | 1*3*x3 | | 1*3*5*x4 | |
S=1+ |
| − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 2 | | 22*2! | | 23*3! | | 24*4! | |
sumowanie należy zakończyć gdy wartość bezwzględna z kolejnego wyrazu szeregu będzie mniejsza
od ∊
| | 1*x | | x2 | |
czy a1= 1+ |
| ? ; to jak q=− |
| ? |
| | 2 | | 8+4x | |
5 lut 19:16
PW: Student, a tylko szeregi geometryczne istnieją?
5 lut 20:11
Song: Nie miałem jeszcze szeregow, dla tego mam problem.
5 lut 20:30
PW: Po pierwsze zadanie jest źle sformułowane. Masz obliczyć nie tyle sumę szeregu, co sumę
początkowych wyrazów. Ilu? − Nie powiedzieli, zamiast tego dali wskazówkę − sumuj dotąd,
dopóki wyrazy są większe lub równe ε (co do wartości bezwzględnej). Tę liczbę ε musisz mieć
podaną.
5 lut 20:39