Zespolone
Kac: Rozwiązać równanie:
z2 − (3+4i) * z − 1 + 5i = 0
Oczywiście ciało zespolone.
5 lut 19:05
zawodus: robisz jak zwykłe kwadratowe

Δ i pierwiastki
5 lut 19:07
Kac: okok, tylko nie jestem pewien tego:
jeżeli równanie jest postaci az2 + bz +c = 0, to b=3+4i czy b=−(3+4i) ?
Obstawiam, że z minusem ale pewności nie mam.
5 lut 19:12
Kac: heh, to i tak nie ma znaczenia przecież co jo godom
5 lut 19:14
Hajtowy:
z
2 − z(3+4i) − 1 + 5i = 0
Chyba ktoś tu szkołę średnią przespał

a=z
2
b=−z(3+4i)
c=5i−1
5 lut 19:17
Kac: no jak? z to jest niewiadoma, a współczynnik a to ten co stoi przy niewiadomej do potęgi więc
tutaj a=1. nie przespałem ale tak mnie uczyli
c=−1+5i tylko b nie jestem pewien
5 lut 19:22
zawodus: a=1

b=−(3+4i)
c=5i−1
5 lut 19:32
exevan: a=1, b=−(3+4i), a c=wyraz wolny czyli −1.
A może się myle?
5 lut 19:34
Kac: NO WŁACHA DZIĘKI
5 lut 19:35
zawodus: exevan mylisz się. zobacz co napisałem wyżej
5 lut 19:35
exevan: oki
5 lut 19:37
Hajtowy: zawodus prawie trafiłem

ale to nie mój poziom
5 lut 19:39
Kac: no to delta policzona
Δ = −3+4i
i teraz pierwiastek policzyć przyrównać do postaci kartezjańskiej:
x+yi= √−3+4i
podnieść do potęgi i szaleć dalej ?
5 lut 19:46
Kac: ogólnie to łatwizna była zadanko POZDRO DZIĘKI
5 lut 19:55