Silnia
zenek pogromca cyferek: Witam. Prosiłbym o sprawdzenie zadania z silni.
ZAD. W rozwinięciu (x+1/
√7)
7 wyznacz współczynnik przy x
2
7−k = 2
k=5
?
pozdrawiam
5 lut 18:48
Ada: Ale to nie jest współczynnik przy x
2, tylko k.
| | 7! | | 1 | |
współczynnik = |
| * |
| |
| | 5!2! | | √77 | |
5 lut 18:53
zenek pogromca cyferek: Oh − zapomniałem dodać, że stopień pierwiastka z 7 równa się 3
Ale to chyba bez znaczenia, jesli pierwiastek z 7 nie jest x
5 lut 18:53
zenek pogromca cyferek: ojojo − dzięki Ada − oświeciłaś mnie − rzeczywiście !
Ale trzeba założyć, że k = 5, żeby x2 równało się w ciągu x2
czyli 3√75
5 lut 18:56
zenek pogromca cyferek: 1/3√75
5 lut 18:56
Ada: Zapomina o symbolu Newtona.
5 lut 18:57
zenek pogromca cyferek: Kto powie biednemu zenkowi czy dobrze zrobil:(?
5 lut 19:21
zenek pogromca cyferek: nikt zenkowi nie pomoc − zenek byc smutny
5 lut 19:30
5 lut 19:39
zenek pogromca cyferek: aha już rozumiem − bo symbol newtona do ulamka przekonwertowałaś!
5 lut 19:55
Ada: Tak
5 lut 19:56
zenek pogromca cyferek: Ada a nie powinno byc 24 zamiast 3?
5 lut 21:11
zenek pogromca cyferek: 21 *
5 lut 21:12
Ada: | 7! | | 1 | | 6*7 | | 1 | | 3√73 | | 3 | |
| * |
| = |
| * |
| =3 |
| = |
| |
| 5!2! | | 3√77 | | 2 | | 3√77 | | 3√77 | | 3√74 | |
5 lut 21:14
zenek pogromca cyferek: ale pierwiastek z siedem jest do potęgi 5 nie 7
5 lut 21:16
Ada: To zamiast 4 zostaje 2.
5 lut 21:27
zenek pogromca cyferek: masz bład
5 lut 21:48
Ada: Jeny.
| 7! | 1 | | 3√73 | | 3 | |
|
| =3 |
| = |
| |
| 5!2! | 3√75 | | 3√75 | | 3√72 | |
5 lut 22:22