| 1 | ||
cos( | π) ![]() | |
| 12 |
| π | ||
cos | = cos 15o | |
| 12 |
| √3 | |
= 2 t2 − 1 / * 2 | |
| 2 |
| √3 + 2 | ||
t2 = | ||
| 4 |
| √ √3 + 2 | √ 4 √3 + 8 | √ ( √6 + √2)2 | ||||
t = | = | = | = | |||
| 2 | 4 | 4 |
| √6 + √2 | ||
= | ||
| 4 |
| √6 + √2 | ||
cos 15o = | ||
| 4 |
cosinus 15 stopni mozemy tez latwo obliczyc z zaleznosci geometrycznych Znajac dlugosc boku
an wielokata foremnego wpisanego w kolo jednstkowe mozemy obliczc wartosc funkcji
trygonometrycznych kata π/n .
Jesli przyjmiemy za ramie poczatkowe kata promien dzielacy na polowy bok n−kata wpisanego w
| an2 | ||
kolo o promieniu R=1 to an/2 bedzie linia sinusa kata pi/n a apotema ln=√1− | ||
| 4 |
| pi | √3−1 | |||
Wobec tego sin | =sin15= U{√2−√3{2} = | |||
| 12 | 2√2 |
| pi | √3+1 | |||
natoniast cos | =U{√2+√3{2}= | |||
| 12 | 2√2 |