Bryły
bezendu:

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48 cm
3 . Ściana boczna jest nachylona
| | 4 | |
do podstawy pod takim kątem α , że tgα= |
| . Wyznacz pole powierzchni bocznej tego |
| | 3 | |
ostrosłupa
| 1 | | 6√H | |
| Pp*H=U{48} |OF|= |
| |
| 3 | | H | |
P
p*H=144
a
2H=144
3|OF|=4|OE|
U{18
√H}=4H
Dobrze jak do tej pory ?
5 lut 18:17
zawodus: To nie jest tangens

popraw
5 lut 18:21
bezendu:
Racja

Dzięki, teraz już wychodzi poprawnie.
5 lut 18:25
zawodus:
5 lut 18:26
bezendu:

Jeszcze raz bo trochę źle zabrałem się za to zadanie, i za dużo się naliczyłem:
P
p*H=144
a
2*h=144
H
3=64
H=4
a=6
P
b=4*0,5*6*5=60cm
2
Teraz ok ?
5 lut 18:38
zawodus: Jest ok.
5 lut 18:41
bezendu: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD i wierzchołku S trójkąt ACS
jest równoboczny i ma bok długości 8. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa
5 lut 20:11
5 lut 20:12
bezendu: Dzięki
5 lut 20:12
bezendu:

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt o mierze α
Czyli to jest kąt pomiędzy wysokością ostrosłupa a wysokością ściany bocznej ?
5 lut 20:34
Marcin: Yes
5 lut 20:35
Ajtek:
Yhy. Cześć
bezendu 
.
5 lut 20:38
bezendu: Witam
5 lut 20:45
Mila:
Coraz lepiej.
5 lut 20:46
Ajtek:
Hej Mila. W sprawie motywu przewodniego nic się nie zmieniło.
5 lut 21:03
bezendu:
Mila spójrz proszę do tamtego wątku w którym mi poprawiłaś rozwiązanie
5 lut 21:04
5 lut 21:15
bezendu:

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 8. Krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 40
0. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z tablic mam, że sin40
0≈0,64
0,64|EC|=8
|EC|=12,5
|AC|=3
√41
a
√2=3
√41
P
p=185
W odpowiedzi 484,8 ?
5 lut 22:24
Ajtek:
Może nie przybliżyli do dwóch miejsc tylko wzięli całą wartość, sprawdź.
5 lut 22:27
bezendu: Bez sensu, jak zawsze bierzemy do dwóch miejsc po przecinku...
5 lut 22:36
Ajtek:
A sprawdziłeś

W tego typu zadaniach jechałbym na wzorku ogólnym, sin40
o. Nie bawiłbym sie w wyliczanie
wartości liczbowej.
5 lut 22:38
bezendu:
Sprawdzałem, wynik i tak nie wychodzi poprawny...
5 lut 22:40
Eta:
| | 8√2 | |
a= |
| tg40o≈0,8391 |
| | tg40o | |
| | 1 | | 1024 | | 1024 | |
V= |
| * |
| ≈ |
| ≈ 484,8 [j2] |
| | 3 | | tg240o | | 2,1123 | |
5 lut 22:54
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
5 lut 22:55
Eta:
Hej
Ajtek 
łap ....
5 lut 22:55
Ajtek:
Złapałem

.
5 lut 22:56
bezendu:
Etato proszę wskaż gdzie ja zrobiłem błąd w swoim rozwiązaniu ?
5 lut 22:56
Mila:
Dlaczego sinus przecież tangens 40
o
Podstawić wartość na końcu obliczeń.
.
5 lut 23:08
bezendu:
Ale czemu sinus odpada skoro da się wyliczyć z tego ?
5 lut 23:13
Mila:
Bo masz więcej obliczeń i więcej okazji do popełnienia błędu. I po co Ci potrzebna krawędź
boczna?
Błędy przybliżenia skumulowały się.
5 lut 23:20
bezendu:
Czyli ile cyfr po przecinku mam brać aby wyszedł poprawny wynik ?
5 lut 23:22
zawodus: W zadaniu powinno być podane jeśli masz przybliżać...
6 lut 00:11
bezendu: ?
6 lut 14:56
zawodus: ?
6 lut 14:59
bezendu: Ile miejsc po przecinku mam podstawiać, aby wyszedł poprawny wynik. ?
6 lut 15:01
zawodus: Tego nie wiedzą najstarsi górale

Przeważnie interesuje nas przybliżenie do części setnych

Zależy od potrzeb
6 lut 15:02