PLISSSS
OLA 1222: Robotnikom na budowę dostarczono mniej niż 100 okien. Kiedy próbowali je ułożyć po 2 lub po 3,
zostawało im jedno. Dopiero kiedy ułożyli je po 5, nie zostało im żadne z okien. Ile okien
dostarczono na budowę? Czy istnieje tylko jedno rozwiązanie?
5 lut 17:58
Mila:
Liczba okien jest podzielna przez 5.
Liczy podzielne przez 5 maja cyfrę jedności 0 lub 5.
Nie może to być żadna z liczb z cyfrą jedności 0, bo te liczby sa podzielne przez 2.
Zatem mamy do dyspozycji:
5,15,25,35, 45, 55, 65, 75, 85, 95 odrzucamy podzielne przez 3
zostają:
5,25,35,55,65,85,95 odrzucamy te, które po podzieleniu przez dają resztę 2.
zostają:
25,55,85
spr.
25:2=12+ r.1
25:3=8+ r.1
55:2=27 +r1
55:3=18+r1
dalej sama i sprawdź , czy czegoś nie pominęłam.
5 lut 18:18
Mila: ?
5 lut 21:18
Ajtek:
5,25,35,55,65,85,95 odrzucamy te, które po podzieleniu przez
co
dają resztę 2.
5 lut 21:28
Mila:
Zostają:
5,25,35,55,65,85,95 odrzucamy te, które po podzieleniu przez 3 dają resztę 2.
Przez 3. Dziękuję.
5 lut 21:44
Ajtek:
Proszę

.
5 lut 21:44
OLA 1222: dziękuję
6 lut 00:23