Planimetria
czopo:

Korzystając z danych na rysunku, oblicz x.
5 lut 17:50
czopo:

b)
5 lut 17:51
Hary:
5 lut 17:57
czopo: Zrobiłem sobie coś takiego, ale nie wiem jakie z tego wnioski wyciągnąc.
5 lut 18:02
5 lut 18:14
czopo: No tak, racja...dzięki

A podpunkt b ?
5 lut 18:31
Hary:
5 lut 18:37
czopo: Dziękuję
5 lut 18:42
Janek191:
1)
Z odpowiedniego twierdzenia mamy:
x*2x = ( 3 + 4)2 − 32
2 x2 = 49 − 9 = 40
x2 = 20 = 4*5
x = 2 √5
===========
5 lut 18:46
Janek191:
1)
Z odpowiedniego twierdzenia mamy:
x*2x = ( 3 + 4)2 − 32
2 x2 = 49 − 9 = 40
x2 = 20 = 4*5
x = 2 √5
===========
5 lut 18:47
Janek191:
2) Z odpowiedniego tw. mamy
9 *2 = 6*x
18 = 6x
x = 3
====
5 lut 18:48
+-: a. twierdzenie o siecznych
(x+x)x=(3+3+4)*4
x = 2 √5
5 lut 19:01