Jednokrotność.
Blue: Okrąg F1 o równaniu x
2 −4x +y
2 −4y=0 jest obrazem w pewnej jednokładności okręgu F o równaniu
x
2+2x+y
2+2y =0. Wyznacz środek tej jednokładności oraz podaj skalę. Rozpatrz dwa przypadki.
Wyznaczyłam środki i promienie tych okręgów:
S1= (2,2) r1=2
√2
S2=(−1,−1) r2=
√2
Z promieni łatwo wyczytać, że skala wynosi 2, ale nie wiem, co dalej z tym zrobić...
Pomożecie?
I żeby znowu nie było, że jestem leniwa

Za zadanie się zabrałam, ale jak nie wiem co dalej,
to mam godzinami gapić się w kartkę

Chyba lepiej w takiej sytuacji się poradzić, prawda?
5 lut 17:42
Janek191:
Podobne zadanie :
234071.html
5 lut 17:48
Blue: dzięki
5 lut 18:04
Janek191:
1) S1 = (2; 2) S = ( − 1; − 1)
O = ( x; y)
→ →
2 OS = OS1
2 *[ − 1 − x; − 1 − y ] = [ 2 − x; 2 − y ]
[ − 2 − 2x ; − 2 −2y ] = [ 2 − x; 2 − y ]
− 2 − 2x = 2 − x i − 2 − 2y = 2 − y
x = − 4 i y = − 4
O = ( − 4; − 4)
===========
5 lut 18:32
Janek191:
1) S1 = (2; 2) S = ( − 1; − 1)
O = ( x; y)
→ →
2 OS = OS1
2 *[ − 1 − x; − 1 − y ] = [ 2 − x; 2 − y ]
[ − 2 − 2x ; − 2 −2y ] = [ 2 − x; 2 − y ]
− 2 − 2x = 2 − x i − 2 − 2y = 2 − y
x = − 4 i y = − 4
O = ( − 4; − 4)
===========
5 lut 18:33
Janek191:
2)
S = ( − 1; − 1) S1 = ( 2; 2) O = ( x; y)
→ →
2 SO = OS1
2* [ x + 1; y + 1 ] = [ 2 − x ; 2 − y ]
[ 2x + 2; 2y + 2 ] = [ 2 − x; 2 − y ]
2x + 2 = 2 − x i 2y + 2 = 2 − y
3x = 0 i 3y = 0
x = 0 i y = 0
O = ( 0; 0)
============
Wtedy skala jednokładności k = − 2
5 lut 18:37
Janek191:
2)
S = ( − 1; − 1) S1 = ( 2; 2) O = ( x; y)
→ →
2 SO = OS1
2* [ x + 1; y + 1 ] = [ 2 − x ; 2 − y ]
[ 2x + 2; 2y + 2 ] = [ 2 − x; 2 − y ]
2x + 2 = 2 − x i 2y + 2 = 2 − y
3x = 0 i 3y = 0
x = 0 i y = 0
O = ( 0; 0)
============
Wtedy skala jednokładności k = − 2
5 lut 18:38