Rozwiąż równanie logarytmiczne
Justyna: Witam, mam problem z pewnym równaniem logarytmicznym, które przybiera postać:
Głowny problem pojawia się przy zamianie 2 (stałej)na postać logarytmu, aby pozniej moc
skorzystac ze wzoru na logarytm z iloczynu: logax+logay=loga(x*y)
Mój sposób rozwiązania:
założenia x>0, 4x−15>0
x>3,75
log2x−log(4x−15)=2
lo2x=2+log(4x−15)
teraz zamieniam 2 na postac logarytmu o podstawie 10, a wiec:
log2x=log100+log(4x−15), opuszczam logarytmy:
2x=100(4x−15)
2x=400x−1500
−398x=−1500/398
x≈3,77 , x nalezy do dziedziny
wynik calkowicie odbiega od odpowiedzi, ktora wynosi x=9/2
Byc może robię błąd w samym rozumowaniu zadania i dlatego mój wynik odbiega od tego z
odpowiedzi? Proszę o jakaś wskazówke i z gór dziękuję