funkcja
studentka M: Muszę wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji : x
4 +4x
3 +4x
2
1.Wyznaczam dziedzine: Zb liczb rzeczywistych
2. Liczę pochodną i wyszła mi : 4x
3 + 12x
2 +8x − dziedzina tego to również Zb liczb rzeczyw.
3. Wyliczyłam miejsca zerowe : 0 , −1 i −2
I właśnie teraz nie umiem narysować wykresu funkcji..
Pomoże ktoś? Skąd wiadomo czy funkcja biegnie nad osią x czy pod nią?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i poświęcony czas
5 lut 17:02
x3: Te "studentka" najpierw policz granicę x→+∞i x→−∞ i pamiętaj ,że twoja f(x) jest ciągła!
5 lut 17:21
studentka M: Podręcznik z którego się uczę nic nie mówi o liczeniu granicy.. Z wykładów też nie mam takich
notatek..
Liczyłam tak że funkcja jest rosnąca gdy pochodna jest większa od zera. Więc 4x(x+1)(x+2)>0 Ale
jak to narysować?
5 lut 17:36
Janek191:

Źle policzone miejsca zerowe !
5 lut 18:07
Janek191:
f(x) = x4 + 4 x3 + 4 x2 = x2*( x2 + 4 x + 4) = x2*( x + 2)2
Miejsca zerowe: 0 i − 2
5 lut 18:08
Janek191:
Ja policzyłem miejsca zerowe danej funkcji

, a nie pochodnej.
5 lut 18:11
studentka M: aha.. Ale żeby określić monotoniczność to trzeba narysować wykres pochodnej, prawda?
5 lut 18:21
studentka M: A mógłbyś mi wytłumaczyć jak się rysuje ten wykres? Bo na jego podstawie określam
monotoniczność, ekstrema, wklęsłość i wypukłość..
5 lut 18:53
grześ: Przy wielomianach stopnia 3ciego i wyższego, w zależności od tego jaki jest znak +/− przy
najwyższej potędze to wykres zaczynać rysować od prawej strony od góry jeśli jest +, jeśli
jest − to od dołu. I "odbijasz" lub "przechodzisz" za oś X w zależności czy pierwiastek
powtarza się parzystą ilość razy czy nie.
6 lut 11:42
wredulus_pospolitus:
grześ ... w wielomianie 2 i 1 stopnia ta metoda także się sprawdza
6 lut 12:03
grześ: Masz racje

ale tam jest prościej kiedy współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni to
ramiona idą w górę, ujemny to idą w dół. Ale to tyczy się tylko wielomianów stopnia 2giego.
6 lut 12:09
Artur miast z mat to z telew:
Miejsca zerowe policzone są podobno dobrze,a za to wykres funkcji narysowany żle
Ale nie oto chodzi,Jak powiada docent K istotne jest,że:
f '(x)=0 ⇔ x=tg150
o − 1 ⋁ x=tg30
o − 1 i teraz:
| ⎧ | limf(x→−∞) =−∞ | |
| ⎩ | f[xek=tg150o −1]>−∞ |
|
Zatem f(x) rośnie
x∊(tg150
o − 1;tg30
o −1)
f(x) maleje
| ⎧ | f[tg30o −1=xek]<∞ | |
| ⎩ | limf(x→∞)=∞ |
|
Zatem f(x) rośnie
Funkcja jest ciągła
6 lut 12:58
Obywatel:
A najbardziej istotne jest to ,że te bandyckie telewizyjne ignoranckie pierdzistołki ,
nadal technicznie uprzywilejowane i nie można ich przycywilizować
6 lut 13:06
Rycerz:
Tralala
6 lut 13:07
Aga1.:

Oto wykres pochodnej
6 lut 13:21
Aga1.: Na wykresie pochodnej nie zaznaczasz max i min , ani gdzie rosnąca ani malejąca.
(zignoruj zielone strzałki i fioletowy zapis)
6 lut 13:24
studentka M : Aga1 mogłabyś mi powiedzieć jak rysujesz ten wykres?
6 lut 13:59
Aga1.:

Zaznaczasz miejsca zerowe i rysujesz "węża" zaczynając od prawego górnego rogu,
po dojściu do miejsca zerowego przechodzisz pod oś x, bo 0 jest pierwiastkiem jednokrotnym,
Wracasz do środkowego miejsca zerowego i przechodzisz nad oś x i znów wracasz do miejsca
zerowego i przechodzisz pod oś x.
f
max=f(−1)
f
min=f(−2)=
f
min=f(0)=0 −podstawiasz do podanego wzoru.
6 lut 14:16
studentka M : ok to rozumiem, a dlaczego od −1 do −2 biegnie nad osią x ? a od −2 znów pod osią?
6 lut 14:26
Aga1.: Jeśli wszystkie pierwiastki są jednokrotne to znad osi x przechodzisz pod oś x, a spod osi x
przechodzisz nad o x. (tak jakbyś biegła miedzy płotkami slalomem)
6 lut 14:30
studentka M : aha już rozumiem, dziękuje Ci bardzo

a jeszcze może być taka sytuacja że się "odbija" i
kiedy sie to stosuje?
6 lut 14:36
Aga1.: Odbijamy , gdy jest parzysta krotność pierwiastków
np.
y=(x−2)(x−5)4
x=2 − pierwiastek jednokrotny
x=5 −pierwiastek 4−krotny (tu odbijasz)
6 lut 14:40
studentka M : noo w końcu to zrozumiałam

Aga1 jesteś Wielka! Naprawde dzieki
6 lut 14:45