ciągi granica studia
Alicja: mam do policzenia granice ciągu o wyrazie ogólnym poradziłam sobie z poprzednimi przykładami
ale tutaj nie moge, bardzo prosze o pomoc
5 lut 16:54
Janek191:
1) Dzielimy licznik i mianownik przez n
więc
lim a
n =
√3
n→
∞
5 lut 17:22
Janek191:
2) Dzielimy liczni i mianownik przez n
3
więc
lim a
n = 0
n→
∞
5 lut 17:26
Janek191:
3) Dzielimy liczni i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n
3 )
więc
lim a
n = 1
n→
∞
5 lut 17:32
Janek191:
Miało być licznik
5 lut 17:35
Alicja: dziękuje bardzo

myslalam że jak pierwiastek to coś sie komplikuje

... teraz ładnie już
wychodzi
5 lut 19:15
Alicja: a nie.. jedno mi się nie zgadza jeszcze
5 lut 19:25
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = |
| = |
| = |
| | √4n2 + 7n − 2n | | | | 4n2 + 7n − 4n2 | | |
| | | | √4n2 + 7n + 2n | |
| |
| | √4n2 + 7n + 2n | | √4 +7n + 2 | |
= |
| = |
| |
| | 7n | | 7 | |
więc
n →
∞
5 lut 22:01