zadanko
zawodus: Zadanie dla
bezendu
Wielomian na maturkę

Dzieląc wielomian W(x) przez wielomian P(x)=x
3−3x
2−x−1 otrzymujemy trójmian Q(x)=x
2+6x+19
oraz resztę 58x
2+19x+22. Znajdź wielomian W(x) oraz rozwiąż nierówność W(x)≤2x
3−7x.
5 lut 16:01
bezendu:

W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(x)=(x
3−3x
2−x−1)(x
2+6x+19)+58x
2+19x+22
W(x)=x
5+3x
4−6x
2−6x+3≤2x
3−7x
W(x)=x
5+3x
4−2x
3−6x
2+x+3
W(x)=x
4(x+3)−2x
2(x+3)+(x+3)
W(x)=(x+3)(x
4−2x
2+1)
W(x)=(x+3)(x
2−1)
2
(x+3)(x
2−1)
2≤0
x∊(−
∞,−3<∪{1}
5 lut 16:16
zawodus: To jest twoje ostateczne rozwiązanie?
5 lut 16:19
bezendu: Tak.
5 lut 16:21
zawodus: Jeśli miałbym ci oceniać jako egzaminator i za to zadanie byłoby za 4 punkty dostałbyś tylko 3
5 lut 16:23
bezendu:
Niby czemu ?
5 lut 16:26
zawodus: Szukaj błędu
5 lut 16:26
ZKS:
bezendu a czy czasem x2 − 1 się jeszcze nie rozkłada?
5 lut 16:26
bezendu:
Dzięki ZKS !
W(x)=(x+3)(x−1)2(x+1)2
x∊(−∞,−3>∪{−1}∪{1}
5 lut 16:32
ZKS:
Teraz

.
5 lut 16:34
bezendu: To ja wracam do brył
5 lut 16:35
zawodus: ok to następne zadanie

Dany jest trapez prostokątny o podstawach a i b. Oblicz pole tego trapezu, jeśli wiadomo, że
można wpisać w niego okrąg.
5 lut 16:38
Mila:
Właśnie miałam Ci Bezendu, przypomnieć, −−BRYŁKI.
5 lut 16:42
jerey: trapeze prostokątny i da sie w niego wpisac okrąg to h=2r?
| | a+b | |
P trapezu |
| *2r? gdzie r − promien okręgu |
| | 2 | |
5 lut 18:02
bezi: Chyba coś zepsułem ale wyszlo mi ab
5 lut 18:08
zawodus: Tak, tylko my mamy dane tylko podstawy.
5 lut 18:08
zawodus: bezi pokaż swoje rozwiązanie

wynik jest poprawny
5 lut 18:09
bezi: h−wysokość
c−drugie ramie
c+h=a+b
c=a+b−h
Z twierdzenia pitagorasa
(b−a)
2 + h
2=(a+b−h)
2
b
2−2ab+a
2 + h
2=a
2+2ab+b
2−2ah−2bh+h
2
4ab=2ah+2bh
I podstawilem do wzoru na pole trapezu.
5 lut 18:14
zawodus: Bardzo ładnie
5 lut 18:25