jerey:

rozwiązać |x+2|+|x−4|=5+2x
czli rozpatruje dla 3 przedziałow:
dla |x+2| w przedziale (−
∞,−2) ujemne
dla |x−4| w przedziale (−
∞−2) ujemne
dla |x+2| −2, 4 dodadtnie i tu wałsnie nie wiem jak jest z domykaniem
nawiasów, kiedy domykamy a kiedy pozostaje otwarty, moze mi to ktos wytłumaczyc?
5 lut 15:31
bezendu:
10 (−∞,−2)
20 <−2,4)
30 <4,∞)
5 lut 15:32
jerey: dobra, ale wytłumaczysz dlaczego tak?
5 lut 15:36
J: Domykasz przedział tam, gdzie zakładasz,że wyrażenie pod wartością bezwzgędną jest ≥ 0
I x+2 I = x+2 , gdy x+2 ≥ 0 , a więc −2 musi należeć do przedziału.
5 lut 15:41
jerey: no okej,. a co z drugim przypadkiem |x−4|
a co by było gdyby było rownanie z trzema wartosciami bezwzglednymi?
5 lut 15:44
J: To samo: Ix − 4I = x − 4 ,gdy x − 4≥ 0, czyli x ≥ 4, czyli 4 musi należeć do przedziału.
5 lut 15:47
J: IAI = A gdy A≥0, czyli A ∊ <A,+∞)
5 lut 15:48
J: Wróć.. A∊ <0,+∞)
5 lut 15:49
bzdury: Bzdury piszecie... Można domknąć który przedział się chce....
5 lut 15:50
J: No to już Twoje zdanie ... gratuluję!
5 lut 15:51
bzdury: dziękuje...
skoro twierdzisz, że −0≠0 to gratuluje twojej wiedzy...
5 lut 15:55
ZKS:
Jeżeli zakładamy że przedział się domyka dla niedodatnich wartości to trzeba to robić dla
reszty a nie że raz sobie przyjmiesz tam gdzie masz wartości niedodatnie a raz gdzie nieujemne.
Mając przykładowo |x − 3| + |x − 5|
to jeżeli rozpatrujemy dla niedodatnich domknięcie to mamy
x ∊ (−∞ ; 3]
x ∊ (3 ; 5]
x ∊ (5 ; ∞)
nie można natomiast mieszać czyli
x ∊ (−∞ ; 3]
x ∊ [3 ; 5)
x ∊ [5 ; ∞).
5 lut 16:01
jerey: J a np , jezeli mam |x+4|
to z def; |x+4|=x+4 dla x≥0 ⇒ x≥−4 czyli na −4 domykamy ok
|x+4| gdy x<0 to mamy −x−4<0 czyli −x<4 ⇒ x>−4
5 lut 16:04
zawodus: Nie do końca
{x+4 gdy x+4≥0
|x+4| =
{−x−4 gdy x+4<0
Ewentualnie poprawna też jest wersja:
{x+4 gdy x+4>0
|x+4| =
{−x−4 gdy x+4≤0
Zależy, którą definicję przyjmiesz.
5 lut 16:07
jerey: Ok, dzieki zawodus, chyba jzu wiem o co chodzi
5 lut 16:13