Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Kąt między krawędzią boczną i płaszczy
aS :): Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Kąt między krawędzią boczną i płaszczyzną podstawy
ostrosłupa jest równy 60o. Odległość środka ciężkości podstawy od krawędzi bocznej jest równa
2√3. Oblicz objętość bryły.
Objętość wyszła mi 72√3 a w książce jest odp 144√3. Wydaje mi się, że jest tam błąd w
odpowiedzi. Może ktoś powiedzieć która odp jest poprawna?
5 lut 15:22
jerey: pokaz jak liczysz
5 lut 15:25
aS :): W książce jest bład
elo
5 lut 16:44
jerey: no ja tez to liczyłem tez wyszło mi inaczej jak w odp
5 lut 17:06
dero2005:

x = 2
√3
a = 4
√3
H = 4
√3
| | Pp*H | | 12√3*4√3 | |
V = |
| = |
| = 48 |
| | 3 | | 3 | |
5 lut 20:35