Równanie wymierne
Aztagroth: Rozwiąż równanie:
1x−2 − 2x−1 = 1
Udaje mi się doprowadzić wszystko do wspólnego mianownika i na końcu zostaje:
−x2 − 2x − 3 = 0
Miejsca zerowe tej funkcji to 1 i −3. Niestety, poza dziedziną równania znajdują się tylko −2 i
1, a prawidłowym (wg odpowiedzi) wynikiem jest brak rozwiązań.
Ktoś wie jak to rozwiązać? Z góry dzięki.
5 lut 13:58
Ajtek:
Pokaż obliczenia i założenia

.
5 lut 14:00
Aztagroth: Zauważyłem, że źle napisałem przykład na górze, powinno być w pierwszym 1x+2
założenia x≠−2 i x≠1
x−1−2x−4(x+2)(x−1) = 1
−x − 5 = (x+2)(x−1)
−x − 5 = x2 + x − 2
−x2 − 2x − 3 =0
Δ=16
x1 = 1
x2= −3
5 lut 14:06
Ajtek:
Masz błąd na samym początku przy sprowadzaniu do wspólnego mianownika:
| x−1−2(x+2) | | x−1−2x+4 | |
| = |
| |
| (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
5 lut 14:14
Aztagroth: Dzięki!
5 lut 14:15
Janek191:
Δ = ( −2)2 − 4*(−1)*( − 3) = 4 − 12 = − 8 < 0 − brak pierwiastków
5 lut 14:17
Walt White: Ajtek, w komentarzu 14:14 popełniłeś błąd. Przecież jest działanie −2(x+2) = −2x−4 ... Czyż
nie?
5 lut 14:59