matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
bob:
ctgx
lim(x→0
+
)
lnx
albo
sin3x
lim(x→0)
3−
√
2x+9
Jest tu jakiś cwaniak?
5 lut 13:53
darko:
up
5 lut 14:22
bob:
nie troluj
5 lut 14:22
Janek191:
II razy reguła de l' Hospitala
5 lut 14:26
Janek191:
sin 3x
sin 3x
3x
II f(x) =
=
*
=
3 −
√
2x + 9
3x
3 −
√
2x + 9
sin 3x
3x
=
*
=
3x
9 − (2x + 9)
3 +
√
2x + 9
sin 3x
3 *( 3 +
√
2x + 9
)
=
*
3x
− 2
więc
18
lim x → 0 f(x) = 1* (
) = − 9
−2
5 lut 14:34