pierwiastki zespolone
darko: Mógłby ktoś pomoc wyliczyć mi pierwiastki?
z=3√−1−i
z=3√−1+i
z=3√i−1
prosiłbym o rozpisanie.
5 lut 13:38
Janek191:
w = − 1 − i
I w I =
√ (−1)2 + (−1)2 =
√2
| | a | | − 1 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = − |
| |
| | I wI | | √2 | | 2 | |
| | b | | − 1 | | √2 | |
sin α = |
| = |
| = − |
| |
| | I w I | | √2 | | 2 | |
więc
α = (180 + 45 )
o = 225
o
i teraz korzystamy z wzoru na pierwiastki z liczby zespolonej w :
| | α + 360o*k | | α + 360o*k | |
zk = n√ I w I *( cos |
| + i sin |
| ), |
| | n | | n | |
gdzie k = 0,1,2 , ... , n − 1
Mamy n = 3 .
3√ I w I =
3√ √2 =
6√2
Obliczamy z
0, z
1 , z
2
5 lut 14:04
darko: szybciej nastepnym razem, panienki
5 lut 14:07
darko: problem forum bez logowania... nie ja napisalem powyzszy komentarz, dzieki Janek191 za
odpowiedz
5 lut 14:08
darko: | | cos 225o | |
Janek191 moglbys powiedziec jak mam obliczyc |
| |
| | 3 | |
5 lut 14:11
darko: no i rzecz jasna sinus tego kąta
5 lut 14:11
Janek191:
| | 225o | |
Tam jest cos |
| = cos 75 o !  |
| | 3 | |
cos 75
o = cos ( 45 + 30)
o =
Skorzystaj z wzoru na cos ( α + β) = ...
a następnie z wzoru na sin ( α + β ) = ...
5 lut 14:21
darko: aaa dziekuje

teraz juz wiem jak to zrobic, zglupialem wlasnie jak bylo 75
5 lut 15:23