wielo
ssw: jak zapisać ten wielomian: t(x)=2x
2+2x−1 jako iloczyn dwóch wielomianów pierwszego stopnia
| | −1−√3 | | −1+√3 | |
wychodzą mi dwa miejsca zerowe: x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 13:31
J: Nie wnikam, czy masz dobrze miejsca zerowe. Ale jeżeli x1 i x2 to miejsca zerowe,to wielomian
ma postać: W(x) = 2(x − x1)(x − x2). Nawiasy to iloczyn dwóch "jednomianów".
5 lut 13:51
ssw: czyli możemy zapisać tak:
| | 1−√3 | |
w(x)=(2x+1+√3)(x+ |
| ) ? |
| | 2 | |
5 lut 13:57
Saizou : np.
2x
2+2x−1=
| | √2−√6 | | √2+√6 | |
(√2x+ |
| )(√2x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 13:59
Saizou : poprawka w drugiej linijce powinno być
a tak raczej jest dobrze
5 lut 14:00
ssw: teraz dorwałem odpowiedzi i mam mniej więcej tak jak w tym poście z 13:57. Dziękuje Wam bardzo
5 lut 14:01
J: Można, ale po co wymnażać pierwszy nawias przez 2. Zostaw tą dwójkę przed nawiasami.
5 lut 14:02