Najprostsza postać pochodnej
Tayfun: Znaleźć najprostszą postać f' dla:
f(x) = 1√3arcsin(3x−1)2
5 lut 13:26
J: A czy umiesz znaleźć jakąkolwiek postać tej pochodnej ?
5 lut 13:34
Tayfun: Próbowałem to wszystko wpisać ale nie chce mi wyjść tak jak należy, napisze do jakiego momentu
dobrnąłem:
32√3*1/√1−((3x−1)/2)2
5 lut 14:01
Bogdan:
Stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków.
| | 1 | | 3 | | 1 | |
f(x) = |
| arcsin( |
| x − |
| ) |
| | √3 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 + 6x − 9x2 | |
pomocnicze obliczenia: 1 − ( |
| x − |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | | |
f'(x) = |
| * |
| = |
| | √3 | | √(3 + 6x − 9x2)/4 | |
| | 1 | | | | √3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | √3 | | | | √3 + 6x − 9x2 | |
5 lut 14:37
Bogdan:
można jeszcze uprościć przez √3
5 lut 14:38
Bogdan:
I co Ty Tayfun na to? Nic?
5 lut 15:10
Tayfun: Widzę, że na samym początku tylko sobie utrudniłem przez nie rozłożenie działania na 2 osobne.
No nic teraz już bez problemu wyjdę na postać końcową. Dziękuję za pomoc
5 lut 15:18
Bogdan:
Właśnie chodzi o dziekuję, jakoś niektórzy o tym na forum zapominają.
5 lut 15:21