Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi
Qwert7: Obliczyć pole obszaru D ograniczonego krzywymi:
x=ey i y=ln2(x)
Moj sposob rozwiązania:
liczę punkty przecięcia
x=ey <=> y=ln(x)
ln(x)=ln2(x)
ln(x)=0 lub ln(x)=1
czyli x=1 i y=0 LUB x=e i y=1
Teraz można by bylo liczyć całkę w od 1 do e tylko pytanie jest którą funkcję od której odjąć −
z tego co wiem tą której wykres jest wyżej od tej której wykres jest niżej (czyli tu
ln2(x)−ln(x) ) ale w notatkach mam odwrotnie w podobnym przykładzie i wszystko mi sie miesza.
Prosiłbym o sprawdzenie powyższych obliczeń i jakąś podpowiedź co dalej z tym zrobić.
5 lut 13:21
Ajtek:
Narysuj te funkcje i wszystko będziesz wiedział.
5 lut 13:28
Qwert7: Narysowalem w trakcie czekania na odpowiedz punkty się zgadzają, ln2(x) leży wyżej czyli liczę
całkę oznaczoną od 1 do e z ln2(x)−ln(x) i z głowy?
Mam nadzieję, iż dobrze to rozumiem.
5 lut 13:30
Ajtek:

Czerwony lnx, niebieski ln
2x
5 lut 13:31
Qwert7: Dobra jestem debilem, dzieki
5 lut 13:34
Ajtek:
Z tym debilem to nie przesadzaj

.
5 lut 13:36
Qwert7: Jutro egzamin a ja takie byki robie
5 lut 13:41
Ajtek:
Kwestia wprawy

.
5 lut 13:41