liczby zespolone
tomi: Witam,
mam problem z zdaniem:
z6+2*z3+2=0
prosze o pomoc i rozpisanie zadania
z gory dziekuje
5 lut 12:41
Matejko: zamiast z3 daj zmienną t
czyli t3+2t+2=0 i masz równanie kwadratowe
5 lut 12:44
wredulus_pospolitus:
tam winno byc na poczatku t2 oczywiście
5 lut 12:45
tomi: aaa no tak... kurcze, dziekuje bardzo.
a mogłbys mi jeszcze pomoc z drugim zadaniem?
z4+(1−i)*z=0
dziekuje z gory
5 lut 12:49
wredulus_pospolitus:
z4 + (1−i)z = 0 ⇔ z=0 ⋁ z3 = (1−i) ⇔ z=0 ⋁ z = 3√(1−i)
no i wypisujesz te pierwiastki liczby (1−i)
5 lut 12:51
tomi: a z3 nie rowna sie −(1−i) ?
5 lut 12:53
wredulus_pospolitus:
fakt ... no to masz pierwiastki z (i−1)
5 lut 12:54
tomi: okey, dzieki, czyli teraz licze pierwiastki liczby (i−1) i to sa juz moje wyniki?
dziekuje jeszcze raz
5 lut 12:57
wredulus_pospolitus:
+ wynikiem jest z=0
5 lut 12:59
tomi: okey, a możesz mi powiedziec czy zadaniu:
(z
3−i)*(z
2−6*z+7)=0
wynikami są:
z=3−
√2
z=3+
√2
z=i

? bo nie wiem czy dobrze rozwiazalem a nie mam podanych wynikow
5 lut 13:03
wredulus_pospolitus:
tylko 3 rozwiązania

dlaczego tak mało

już tutaj: (z
3−i) masz trzy różne rozwiązania
5 lut 13:05
wredulus_pospolitus:
w sumie będzie 5 rozwiązań ... bo drugi nawias ma rozwiązania ze zbioru liczb rzeczywistych (te
co masz wypisane)
5 lut 13:05
tomi: czyli (z
3−i) musze rozwiazac w sposob: z=
3√i 
i tutaj wyjda 3 rozwiazania + te 2 co wypisalem?
5 lut 13:08