Dowód indukcyjny
Kac: Stosując zasadę indukcji udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n liczba postaci 4n+6n−1
dzieli się przez 9.
Oznaczam T(n)=4n+6n−1
1°
T(1)=41+6*1−1=9
T(1) dzieli się przez 9.
2°
Weźmy dowolne k∊N i załóżmy, że 9 jest dzielnikiem T(k).
Pokażemy, że 9 jest dzielnikiem T(k+1).
T(k+1)=4k+1+6(k+1)−1 = 4*4k+6k+6−1 = 4*4k+6k+5 = ...
I co dalej?
5 lut 12:36
wredulus_pospolitus:
4
k+1 + 6*(k+1) − 1 = 4*4
k + 6k − 1 + 6 = (3+1)*4
k+ 6k − 1 + 6 = 4
k+6k − 1 +(3*4
k + 6)
po zastosowaniu 2
o ... zostaje do wykazania, że 3*(4
k+2) podzielne przez '9' ... czyli, że
4
k+2 podzielne przez 3
i jak to zrobić

(wskazówka ... miałeś zagadnienie (mod m)

)
5 lut 12:45
wredulus_pospolitus:
no i jak ... poradził sobie obywatel
5 lut 12:53
Kac: czyli zostaje T(k) + (3*4k + 6), rozumiem rozumiem. bardzo fajne te sztuczki, heh.
mod m miałem, znam. powyższe będę poprawiał, a było to przed modulo i rozwiązywaliśmy takie
rzeczy bez użycia tego zagadnienia i tak może być też wymagane.
5 lut 12:55
Kac: ale to będzie tak:
4k +2 ≡ 0 (mod 3) ?
5 lut 12:56
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... a wynika to z:
4k + 2 (mod 3) ≡ 4k(mod3) + 2(mod3) ≡ 1k(mod3) + (−1) (mod 3) ≡ 1 −1 = 0
5 lut 12:58
Kac: a czemu 2(mod3) staje się (−1) (mod 3)?
można też chyba zostawić 2(mod3) i wtedy 1(mod3) +2(mod3) ≡ 3(mod3) ≡ 0
5 lut 13:12