układ równań
HopeZ:
Rozwiąż układ równań kwadratowych:
3x2 − 6x = 0
3y2 − 6y − 9 = 0
5 lut 12:32
Patronus: jak układ jak każde równanie ma po jednej zmiennej x lub y zupełnie niezależnie od drugiego?
To są dwa oddzielne równania z jedna niewiadomą.
5 lut 12:34
HopeZ: Niestety potrzebne mi są z tego punkty do ekstremum funkcji dwóch zmiennych.
5 lut 12:50
wredulus_pospolitus:
to pokaż funkcję f(x,y) dla której robisz to zadanie
5 lut 12:52
wredulus_pospolitus:
bo aż mi się nie chce wierzyć, że to jest f'x i f'y
5 lut 12:52
HopeZ: Ok
f(x,y) = x3 + y3 − 3x2 − 3y2 −9y
5 lut 16:58
Trivial: A co niby dziwnego w tym układzie. Mamy dwa równania niezależne od siebie równania − każde
rozwiązujemy osobno i gotowe.
5 lut 17:00
HopeZ: Tylko, że z tego potrzebne są współrzędne do policzenia ekstremum.
5 lut 17:02
Trivial: Ale to nic nie zmienia...
5 lut 17:03
HopeZ: Zmienia bo nie mogę drugiej współrzędnej przyjąć jako parametr.
5 lut 17:05
Trivial:
Nie wiem o jakich parametrach mówisz. Tutaj nie ma żadnych parametrów.
(1) x(x−2) = 0 → x = 0, 2
(2) (y−1)2 = 4 → y = −1, 3
A zatem rozwiązania są takie:
(x,y) = (0,−1), (0,3), (2,−1), (2,3).
5 lut 17:12
HopeZ: No o to chodziło, dzięki.
5 lut 17:19