Funkcja liniowa. napisać wzór funkcji !
Natalaaaaa ! : Wykres funkcji liniowej "f" przechodzi przez punkt P. Napisz wzór funkcji " f" wiedząc, że jest
on równoległy do wykresu funkcji "g", gdy: * a) g(x)=x i P=(−2,4) *b) g(x)=5 i
P=(−2,3) *c) g(x)=−3x−1 i P=(1,−2) *d) g(x)=2−3x i P=(−1,1) *e) g(x)=√3x i
P=(0,1) *f) g(x)= (√3:3)x*3 i P=(−√3,1)
5 lut 12:25
Patronus:
wzór ogólny prostej:
k:y = ax + b
k jest równoległa do g wtedy gdy wspólczynnik kierunkowy ("a") jest taki sam jak w prostej g
czyli w przykładzie a)
y = 1x + b
a "b" wyliczymy podstawiając punkt P
4 = −2 + b
b = 6
Czyli nasz wzór prostej to
y = x + 6
Pozstałe analogicznie
5 lut 12:33