Proszę o pomoc analiza matematyczna :( ! ! proszę !!
Aleksandra: Korzystając z definicji pochodnej funkcji udowodnić, że funkcja f(x) = |x| nie jest
różniczkowalna w punkcie x0 = 0
Błagam pomóżcie to ważne jest na zaliczenie a nie chce z siebie idiotki zrobić help !
5 lut 12:18
Aleksandra: bump iup
5 lut 12:20
Aleksandra: heeeelp !
5 lut 12:24
Janek191:
x dla x ≥ 0
f(x) = I x I =
− x dla x < 0
| | f( 0 + h) − f(0) | | − h | |
lim h → 0− |
| = lim h → 0− |
| = − 1 |
| | h | | h | |
oraz
| | f(0 + h) − f(0) | | h | |
lim h → 0+ |
| = lim h→ 0+ |
| = 1 |
| | h | | h | |
− 1 ≠ 1
więc funkcja nie ma pochodnej dla x = 0
5 lut 12:40
Janek191:
Może tak
x dla x ≥ 0
f(x) = I x I =
− x dla x < 0
| | f( 0 + h) − f(0) | | − h | |
lim h → 0− |
| = lim h → 0− |
| = − 1 |
| | h | | h | |
oraz
| | f(0 + h) − f(0) | | h | |
lim h → 0+ |
| = lim h→ 0+ |
| = 1 |
| | h | | h | |
− 1 ≠ 1
więc funkcja nie ma pochodnej dla x = 0
5 lut 12:41
Aleksandra: dziękuję! bardzo ci dziękuje !

********************
5 lut 12:43