da
ssw: można tak zrobić

4b
2−2b
3=2b
czy tak jak zrobiłem jest dobrze?
5 lut 12:16
wredulus_pospolitus:
ale co właściwie zrobiłeś
5 lut 12:17
Ajtek:
A czy jabłko − gruszka = śliwka

Cześć
wredulus 
.
5 lut 12:18
wredulus_pospolitus:
Ajtek witaj
uuu uuuu ja to wiem
to zależy ile jest pestek w jabłku i gruszce
5 lut 12:19
Ajtek:
wredulus to już wyższa matematyka, nie na moją głowę

.
5 lut 12:21
ssw: takie równanie miałem:
c=4−2b
i potem miałem: 2=4b
2−2b
3 wyszło b=1 i dalej c=2
z odpowiedziami dobrze, ale czy oby nie za prosto?
5 lut 12:21
wredulus_pospolitus:
równanie czy układ równań
5 lut 12:22
ssw: przepraszam, układ równań
5 lut 12:24
Ajtek:
Skoro:
2=4b
2−2b
3
0=−2b
3+4b
2−2
I wielomian mamy

.
5 lut 12:29
Ajtek:
Oczywiście powinni być /*b2 a nie /8b2
5 lut 12:29
ssw: to ja już nie wiem co z tym zadaniem
5 lut 12:33
Ajtek:
Miałeś wielomiany już?
5 lut 12:35
ssw: to zadanie właśnie opiera się na wielomianach.
wyznacz parametry a,b,c tak aby wielomiany p(x) i q(x) były równe:
p(x)=ax
3=4x
2+5x−2 i q(x)=(x−b)
2(x−c)
i mi wyszły takie równania:
a=1
−4=(−2b−c)
5=(2bc+b
2)
−2=−b
2c
i dalej nie pyka mi
5 lut 12:53
Ajtek:
Będę za 20 minut,, muszę wyjść teraz, to zerknę

.
5 lut 12:56
ssw: ok, gdybym nie odpisał teraz, to będę pod wieczór na pewno, bo też niedługo muszę iść. Ale
chciałbym to zadanko ogarnąć. Z góry dzięki.
5 lut 12:58
Ajtek:
Q(x)=x3−2b2x
Wyznacz c z drugiego równania. Podstaw do pozostałych.
5 lut 13:15
ssw: wyznaczyłem c z 2 równania, podstawiłem do ostatniego i wyszło mi takie coś:
2b3−4b2+2=0
5 lut 13:34
Ajtek:
No i gitarka, szukaj pierwiastka tego wielomianu. Zauważ, że suma współczynników =0. Co z tego
wynika?
5 lut 13:39
ssw: kurde nie wiem nie mogę znaleźć pierwiastka tego wielomianu, bo biorę dzielniki liczby i i mi
nie wychodzi coś
5 lut 13:49
Ajtek:
n=1

.
5 lut 13:51
ssw: o matko hahah, jak to robiłem, że mi nie wychodziło

no ok, mamy już to. czyli b=1,a=1 a c=2
bo podstawiłem sobie do 3 równania. Zgadza się? A powiedz mi do czego zmierzałeś z tym, że
2b
3−4b
2+2=0
5 lut 14:00
Ajtek:
Suma współczynników czyli: 2−4+2=0 ⇒ n=1 jest pierwiastkiem wielomianu.
5 lut 14:01