pochodne
Adam: policzyc pochodne cząstkowe:
D
12D
22
f(x,y)=ln(1+x
2+y
2)
| | 2x | |
Policzyłem,że D1= |
| |
| | 1+x2+y2 | |
| | 2(1+x2+y2)−4x2 | |
D1D1= |
| i jak dalej liczyc   ? |
| | (1+x2+y2)2 | |
5 lut 11:57
wredulus_pospolitus:
co to jest D
1
5 lut 11:58
Adam: D1f(x,y) − pochodna liczona po x
5 lut 12:02
Janek191:
D1 = f'x (x; y) = ?
5 lut 12:03
wredulus_pospolitus:
no ... ok
no to analogicznie liczysz D22
5 lut 12:05
Adam: | | 2(1+x2+y2)−4y2 | |
no tak, więc D22f(x,y)= |
| i potem? |
| | (1+x2+y2)2 | |
5 lut 12:12
wredulus_pospolitus:
no i mnożysz to ze sobą
5 lut 12:14