Granica funkcji
ketjow: Czy poniższe przekształcenie jest prawidłowe? Jeżeli tak to prosiłbym bym bardzo o
wytłumaczenie bo nie do końca rozumiem jak to się zamienia.
5 lut 11:45
wredulus_pospolitus:
oczywiście że nie
do czego dąży 'x' w tej granicy

a Ty skorzystałeś z jakiego wzoru
5 lut 11:55
ketjow: mój błąd x−>8, to jest przykład z ćwiczeń
5 lut 11:58
wredulus_pospolitus:

no to zmienia postać rzeczy

tak ... tak jest dobrze
5 lut 11:59
ketjow: | | π | |
sin[(8−x) |
| ] można jakoś rozdzielić? |
| | 8 | |
5 lut 12:02
wredulus_pospolitus:
nieee
| | 8−x | | 8−x | | π/8 | | 1 | | 8 | |
lim |
| = lim |
| * |
| = 1* |
| = |
| |
| | sin(8−x)*π/8) | | sin(8−x)*π/8) | | π/8 | | π/8 | | π | |
5 lut 12:04
ketjow: a ta zamiana nie jest możliwa tylko przy x−>0?
5 lut 12:06
wredulus_pospolitus:
| | (x−a) | | y | |
limx−>a |
| = // niech y=x−a // = limy−>0 |
| |
| | sin(x−a) | | siny | |
5 lut 12:13
ketjow: dziękuję bardzo za pomoc
5 lut 12:17
ketjow: a jeszcze mam jeden mały problem w tym moim przykładzie bo jak przekształcam to do czego dąży
ten zamieniony y to wychodzi mi −y−>0, to jest to samo co y−>0?
5 lut 12:32
wredulus_pospolitus:
oczywiście

−y −> 0 <=> y −>
−0 <=> y −> 0
5 lut 12:35
ketjow:
5 lut 12:38