Dowód
Kac: Udowodnić, że żadna liczba naturalna postaci:
4k+2, gdzie k∊N ∪ {0},
nie może być kwadratem liczby naturalnej.
5 lut 11:44
wredulus_pospolitus:
4k+2 = 2*(2k+1) −> każda liczba nieparzysta*2
aby 2*(2k+1) = m2 ... to:
1) m parzysta
wtedy 2k+1 musi być podzielne przez 2 ... sprzeczne
2) m nieparzysta
wtedy m2 jest także liczbą nieparzystą ... sprzeczne
c.n.w.
5 lut 12:08
Kac: co do 1)
czemu 2k+1 musi być parzyste? przecież mnożymy i tak mnożymy wyrażenie 2 razy, więc lewa strona
jest zawsze parzysta.
5 lut 12:12
wredulus_pospolitus:
jeżeli m jest parzysta ... to m podzielne przez 2
w takim razie m2 = m*m będzie podzielna przez 2*2
skoro ma zachodzić m2 = 2*(2k+1) ... to 2k+1 musi być podzielne przez 2
5 lut 12:15
Kac: Aa, no tak. już rozumiem, dzięki!
5 lut 12:19
Kac: w stylu, że kwadrat liczby parzystej musi być podzielny przez 4!
5 lut 12:20
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak
5 lut 12:20
wredulus_pospolitus:
oraz, ze kwadrat liczby nieparzystej NIE MOŻE być podzielny nawet przez 2
5 lut 12:21