Wykaż na podstawie definicji, że dla a>0⋀ a≠1 zachodzi wzór log a=U{1}{log_{a}10
aS :): | | 1 | |
Wykaż na podstawie definicji, że dla a>0⋀ a≠1 zachodzi wzór log a= |
| |
| | loga10 | |
więc wiem, że
loga=x
10
x=a
log
a10=y
a
y=10
i co później należy zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc
5 lut 11:44
Janek191:
a
y = 10
lg a
y = log 10
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y*log a = 1 ⇒ y = |
| ⇒ loga = |
| = |
| |
| | log a | | y | | loga 10 | |
5 lut 11:58
aS :): Nie rozumiem

Może ktos dokładniej opisac?
5 lut 13:39
J: A czego dokładniej nie rozumiesz ?
5 lut 13:41
aS :): Dlaczego logay=log 10 ?
5 lut 15:02
aS :): | | 1 | |
a dobra juz widze  ale nie wiem dlaczego jak jest loga= |
| pozniej robi sie |
| | y | |
5 lut 15:04