prosze o pomoc!!!!
audrey : Dla jakich liczb dodatnich x,y prawdziwa jest nierówność :
C. x+y >
√x2+y2
D. x
2+y
2 ≥x+y
zrobilam wszystkie oprocz D , nie umiem udowodnić ,ze to jest twierdzenie fałszywe
5 lut 11:39
wredulus_pospolitus:
to nie jest twierdzenie
czasami zachodzi ... a czasami nie ... w zalezności od 'x' i 'y'
5 lut 11:51
audrey : rozumiem,ale musze to jakos pokazac :s
5 lut 12:10
PW: (x+y)
2 = x
2+y
2+2xy
Pytanie było "dla jakich dodatnich x i y", a więc równoważnie można zapisać
x+y =
√x2+y2+2xy,
prawdziwa jest więc nierówność
x+y >
√x2+y2
Pierwiastek z liczby dodatniej jest od niej większy, gdy ta liczba jest z przedziału (0,1) (na
| | 1 | | 1 | |
przyklad √ |
| = |
| ), tak więc dla x, y takich że x2+y2 <1 jest |
| | 4 | | 2 | |
√x2+y2 > x
2+y
2, zatem
x+y > x
2+y
2.
Mamy więc stwierdzenie: dla x,y > 0 takich że x
2+y
2 <1 prawdziwa jest nierówność
x+y > x
2+y
2.
5 lut 13:21
5 lut 22:41