wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
pilne: wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
y= (x2−3x+1)ex+5
5 lut 11:33
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
5 lut 11:34
pilne: wyliczyć pochodną
5 lut 11:34
J: Pochodna iloczynu.
5 lut 11:35
wredulus_pospolitus:
(x2−3x+1)' = ....
(ex)' = ...
stosujesz wzór f'(x) = (g*h)' = g'*h + g*h'
5 lut 11:35
pilne: (2x−3)e
x+5+(x
2−3x+1)e
x
5 lut 11:36
wredulus_pospolitus:
pochodna ze stałej = 0
5 lut 11:37
wredulus_pospolitus:
więc poza tym +5 ... reszta dobrze
5 lut 11:37
J: Pochodna z f(x) = 5 wynosi 0
5 lut 11:38
pilne: więc wyszło y'=x2ex−xex−2ex
5 lut 11:41