newton
radoslaw: newton
(n)+(n) = 15
(2) (4)
jakiś mistrzu pomoże?
5 lut 11:15
wredulus_pospolitus:
zal.
n≥4
| | n! | | (n−1)*n | |
= |
| = |
| |
| | 2!*(n−2)! | | 1*2 | |
wspólny mianownik ... dodajesz ... przyrównujesz
obliczasz
możesz też policzyć sobie normalnie podstawiając kolejne 'n' ... długo liczyć nie będziesz
5 lut 11:17
radoslaw: 1/ na jakiej podstawie zakładamy, że n≥4 czy jeśli byłoby
n)+(n) + ( n)
(2) (4) = (5)
to n≥5?
Obliczałem już na 2 sposoby − dochodze do wielomianu ze stopniem 6 − mialem nadzieje, że
profesjonalisci z forum mają jakiegoś asa w rękawie i pykną zadanko jakims super sposobem

Dzięki za odpowiedz.
5 lut 17:39
52: ponieważ
założenie:
n ≥ k
5 lut 17:42