calka pole
pom: oblicz pole obszaru y=6/x y=−x−5
5 lut 11:09
wredulus_pospolitus:
krok 1) rysujesz te funkcje
krok 2) zaznaczysz punkty przecięcia
krok 3) wyznaczasz algebraicznie punkty przecięcia
krok 4) obliczasz calke oznaczoną
koooniec
5 lut 11:10
wredulus_pospolitus:
natomiast polecam sprawdzić ponownie te dwie funkcje ... chyba coś się 'pierdyknąłeś' w pisaniu
5 lut 11:11
pom: nie, dobrze przepisalam.
5 lut 12:17
pom: wyjdzie calka od −3 do 2, z 6*lnx+1/2 x
2+5x

?
5 lut 12:20
pom: mam jeszcze jedno pytanie asymtota ukosna 1/2 x + arcctgx y=0
5 lut 12:29
pom: czt to y=0

?
5 lut 12:29
wredulus_pospolitus:
niee ... nie wyjdzie żadna cała od −3 do 2
−x−5 to prosta (malejąca)
| | 6 | |
jedyny punkt wspólny to (−1,−1) ... innymi słowy f(x) = −x−5 to styczna do g(x)= |
| w |
| | x | |
x
0=−1
5 lut 12:30
pom: y=1/2 x
5 lut 12:32
wredulus_pospolitus:
12:29
bez liczenia (tak na czuja) obstawiałbym
5 lut 12:34
Ajtek:
wredulus rysunek mówi coś innego.
| | 6 | |
Zresztą f(−1)= |
| =−6 a f(−1)−x−5=−4  |
| | x | |
5 lut 12:34
pom: przeciez jezeli przyrownamy do siebie te wielkosci i obliczymy delte to wydzie x=−3 lub x=−2
5 lut 12:35
pom: dzieki
5 lut 12:42
pom: a moglby ktos mniej wiecej narysowac ten wykres y = x/2 + arcctgx

? punkt przegiecia wyszedl
mi 0 , a punkty stacjonarne to −1 to maximum ,a 1 to minimum
5 lut 12:49