..
marcin: Jak zbadać zbieżność takiego szeregu :
5 lut 10:42
wredulus_pospolitus:
n*p{n] = n
3/2
| | 1 | |
pamiętasz może kiedy ∑ |
| jest zbieżny a kiedy rozbieżny  warto by o tym pamiętać |
| | nα | |
5 lut 10:52
marcin: zbieżny gdy α>1
5 lut 11:00
wredulus_pospolitus:
i to kończy temat
5 lut 11:00
marcin: A mam jeszcze pytanko co do całek. Jak mam ∫ctgx i mam wypisać 2 funkcje pierwotne to może być
| | 1 | | 1 | |
F(x)=− |
| +5 i F(x)=− |
| − 10  |
| | sin2x | | sin2x | |
5 lut 11:03
wredulus_pospolitus:
| | cosx | |
∫ |
| dx = ln |sinx| + C |
| | sinx | |
5 lut 11:06
wredulus_pospolitus:
a Ty policzyłeś pochodną z funkcji podcałkowej (nie wiem po co)
5 lut 11:06
marcin: dziękuje bardzo
5 lut 11:13