pytanie
student: Jak się przekształca postać parametryczną w R3 do postaci normalnej?
5 lut 10:40
AS: Dużo powiedziałeś.
5 lut 10:56
student: ja to rozumiem tak, jeśli źle to proszę o wytłumaczenie:
mamy takie zadanko:
Wyznacz odległosc punktu P = (1, 2, 3) od płaszczyzny zadanej w postaci parametrycznej:
{x = 1 + s + t
{y = 2 −2s + t
{z = s − t
punkt leżący na tej płaszczyźnie to (1,2,0)
współrzędne wektorów równoległych do płaszczyzny to: [1,−2,1] oraz [1,1,−1]
mnożę wektorowo te 2 wektory ([1,−2,1] oraz [1,1,−1]), aby otrzymać wektor normalny
wychodzi mi wektor normalny [1,2,3]
podkładam punkt leżący na płaszczyźnie (1,2,0) do wektora [1,2,3] do równania Ax+Bx+Cz+D=0
D=−5
więc równanie normalne płaszczyzny to x+2y+3z−5=0
teraz do wzoru na punkt od płaszczyzny i gotowe, ale nigdzie się nie pomyliłem i ten tok
rozumowania jest dobry?, bo wyniki wychodzą takie same jak w odp, ale to może być przypadek
5 lut 11:03
student: ?
5 lut 11:09
asdf: w zadaniu chodzi chyba o to bys ten punkt "zrzutowal" na ta plaszczyzne, a pozniej stworzyl z
tych dwoch punktow wektor normalny, policzenie dlugosci tego wektora to juz formalnosc

P.S napisalem "chyba"
5 lut 11:11
student: nie, wątpię chodzi o to, aby z parametrycznej przejść do normalnej postaci i wyznaczyć
odległość tego pkt od płaszczyzny
5 lut 11:14
student: więc dobrze mam zrobione to zadanie?
5 lut 11:41
AS: Nie wiem czy o to Tobie chodzi.
Podaję przykład
Dana jest płaszczyzna w posatci parametrycznej
x = 2 − 2*t − 3*s , y = −5 + 7*t + 3*s , z = 3 − 3*t − 3*s
Z dwóch pierwszych równań tworzę układ i rozwiązuję
2*t + 3*s = 2 − x
7*t + 3*s = y + 5
Rozwiązaniem
| | x + y + 3 | | −7*x − 2*y + 4 | |
t = |
| , s = |
| |
| | 5 | | 15 | |
Obliczone t i s wstawiam do z
z = 3 − 3*t − 3*s
Po uporządkowaniu
4*x − y − 5*z + 2 = 0
5 lut 11:47