calka
jadziaa33: obliczyc dlugosc luku krzywej y=e
x x∊(0,1)
podstawiam do wzoru i wychodzi mi dosyc dziwna calka

∫
√1+ e2x
ktos jest w stanie ja policzyc
5 lut 09:12
wredulus_pospolitus:
wskazówka
e2x = (ex)2
wskazówka 2:
√1+e2x = e−x*(ex*√1+e2x)
5 lut 09:14
jadziaa33: szczerze mowiac ta wskazowka mi nic nie mowi

mam uzyc podstawienia t=e
x?
5 lut 09:31
wredulus_pospolitus:
przez części + podstawienie (później)
5 lut 09:33
jadziaa33: zaraz sprobuje

dzieki
5 lut 09:36
jadziaa33: a mam jeszcze jedn pytanie.
| | arctgx*√x+1 | |
calka od zera do +∞ |
| jest zbiezna cyz rozbiezna? |
| | x2+1 | |
5 lut 09:56
wredulus_pospolitus:
a jaki masz warunek na zbieżność całki
5 lut 10:09
jadziaa33: warunek na zbieznosci

znam tylko pare mozliwosci jak sprawdzic czy calka jest zbiezna czssy rozbiezna. np z kryterium
porownawczego. badz calkowego. badz iloczynowego
5 lut 10:35
jadziaa33: up
6 lut 21:22
Trivial:
Jeżeli chodzi o tę całkę wyżej to:
| | u | |
u = √1+e2x → u2 = 1+e2x → 2udu = 2e2xdx = 2(u2−1)dx → dx = |
| du |
| | u2−1 | |
| | u2 | | 12 | | 12 | |
∫√1+e2xdx = ∫ |
| du = ∫(1 + |
| − |
| )du |
| | u2−1 | | u−1 | | u+1 | |
| | u−1 | |
= u + 12ln| |
| | + c. |
| | u+1 | |
| | u−1 | |
∫01√1+e2xdx = [u + 12ln| |
| |]√2√1+e2 ≈ 2.0035 |
| | u+1 | |
6 lut 22:44